2010. december 27., hétfő

LIGETI PORTYA I.

Már egy hete nem voltam kint fotózni, így hát úgy gondoltam, járok egyet a Ligetben. Felvettem a hótaposómat és a -3 fokban útnak indultam. A park hófehér volt az előző napokban lehullott csapadéktól.
Rögtön bele is botlottam egy kb. 200 példányból álló fenyőrigó csapatba.

Fenyőrigó

Fenyőrigó
20 perc múlva már a Városligeti-tónál jártam ahol megpillantottam a kedvenc hegyi billegetőmet, amit már több mint egy éve figyelek. Most is elég bizalmasnak tűnt és elég közel engedett magához. Sikerült is készítenem egy pár képet róla. A madár gyűrűt viselt!

Hegyi billegető
Legutóbb sikerült olyan jó szögből lekapni, hogy a fotón kivehető gyűrűszám utolsó 3 jegye, ami által egyértelműen beazonosíthatóvá vált a madár! 2006 nyarán fiatalként Pilisszentléleknél került rá a gyűrű. A Madárvonulási Atlaszban a belföldi megkerülések ennek a fajnak eddig mindössze 5 volt valaha!

Hegyi billegető
A Vajdahunyad vártól nem messze a sétányon egy zöld küllő párra lettem figyelmes, ahogy a hóban kapirgáltak élelem után. Pár másodpercig hagyták magukat fotózni és utána elröppentek.

Zöld küllő
Egy 8 tagú csóka család pihent egy kopasz fa tetején a madáretetők környékén és néha leszálltak, hogy megdézsmálják a cinegéknek kitett eleséget. Az egyiket sikerült lencsevégre kapnom.

Csóka
Csóka
A madáretetők környékén is nagy volt a forgalom. A cinegék szinte ölték egymást a legjobb helyekért és a kitett eleségért. Nagyon nehéz volt fotózni őket, mert csak 1-2 másodpercig maradtak egy helyben és a fények sem kedveztek nagyon. 


2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Eduardo, kedves!

    Abba ne hagyd az írás!
    Petőfi sem tette, pedig tőle van
    (csak az előbb hibásan pötyögtem be):

    "Oh természet, oh dicső természet!
    Mely nyelv merne versenyezni véled?
    Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,
    Annál többet, annál szebbet mondasz."

    VálaszTörlés